Najděte si recept
Na co máte chuť?

Jarní zeleninová polévka s vepřovým masem
Minestra marinata znamená italsky "ženatá polévka" – kvůli způsobu, jímž se v ní snoubí zelenina a maso. Dnes se nevaří tak často, protože se do ní přidávalo mnoho přísad: šunková kost, klobásy, vepřové kotlety a kůže. Zeleninu zastupovala čekanka, zelí, bylinky. Zde je skvělá zjednodušená verze.
do 2 hodin
4 porce
Suroviny (4 porce)
- kapusta, nahrubo nakrájená 400 g
- uzená šunka 500 g
- velká cibule, nahrubo nakrájená 1 ks
- řapík celeru, nahrubo nakrájený + několik čerstvých lístků 1 ks
- velká mrkev, nahrubo nakrájená 1 ks
- brambora, nahrubo nakrájená 1 ks
- cherry rajčata 8 ks
- fenyklová semínka 1/2 lžičky
- celý pepř 8 kuliček
- Voda 2 litry
- salát little gem 250 g
- sůl nebo sušený zeleninový vývar na dochucení
- extra panenský olivový olej na pokapání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Kapustu dejte do hrnce s mírně osolenou vařící vodou a 5 minut blanšírujte. Slijte a dejte stranou.
- Všechny přísady kromě kapusty, salátu a soli nebo bujonu a oleje dejte do velkého hrnce a přiveďte k varu. Teplotu snižte a přiklopené hodinu vařte na mírném ohni.
- Šunku vyndejte a nakrájejte ji na větší kousky, tuk odstraňte. Nakrájenou šunku vraťte do hrnce, přidejte salát a kapustu. Ochutnejte a případně dosolte nebo dochuťte sušeným zeleninovým vývarem. Přiklopte a vařte dalších 40 minut, dokud všechna zelenina nezměkne. Polévku před podáváním pokapejte olivovým olejem a doplňte dobrým chlebem.
Jarní zeleninová polévka s vepřovým masem, foto: Dva italští gurmáni
Dva italští gurmáni
Autory téhle povedené knihy jsou Gennaro Contaldo, uznávaný šéfkuchař, který učil Jamieho Olivera, a Antonio Carluccio, jenž je autorem 13 kuchařských bestsellerů.
V kuchařce najdete velmi jednoduché a nápadité recepty, které jdou na samou dřeň domácí italské gastronomie.
Představuje se zkrátka poctivé jídlo jako od pravé italské babičky. Tahle jídla vás rázem teleportují do Itálie :)