Suroviny
- jablka 4 ks
- listové těsto 400 g
- marmeláda (malinová) 50 g
- cukr krupice 30 g
- sušené brusinky 20 g
- vlašské ořechy (drcené) 20 g
- piškoty 20 g
- cukr 15 g
- žloutek 1 ks
- citronová kůra
Omáčka
- smetana 250 ml
- mléko 250 ml
- cukr krupice 50 g
- žloutek 6 ks
- kardamom 4 ks
Postup přípravy
- Omytá jablka oloupejte a vykrojte jádřince.
- Listové těsto vyválejte na tenký plát (asi 2 mm) a pomocí multifunkčního kráječe rozdělte na čtverce. Do středu každého čtverce dejte část drcených ořechů s piškoty, na ně položte jablka a posypte cukrem.
- V míse smíchejte zbytek ořechů se skořicovým cukrem, přidejte cukr krupici, brusinky, malinový džem a nastrouhanou citronovou kůru. Směsí naplňte střed jablek až po okraj.
- Naplněné jablko do listového těsta zabalte, cípy těsta dobře spojte, potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě při 190 °C dozlatova.
- PRIMA TIP: Ze zbylého těsta můžete vykrojit ozdobu pomocí vykrajovátek.
- Kardamomová omáčka: Smíchejte smetanu, mléko a rozdrcený kardamom, přiveďte k varu a odstavte.
- Žloutky a cukr vyšlehejte dohladka, přidejte k horkému mléku se smetanou a kardamomem a míchejte na mírném ohni do zhoustnutí. Přeceďte.