Najděte si recept
Na co máte chuť?

Jablka v županu s kardamomovou omáčkou
Oblíbený dezert, při kterém velmi efektně zpracujete úrodu jablek. Podrobný návod najdete v našem videoreceptu!
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- menší jablka 4 ks
- Listové těsto 400 g
- malinová zavařenina 50 g
- cukr krupice 30 g
- sušené brusinky 20 g
- drcené vlašské ořechy 20 g
- drcené piškoty 20 g
- skořicový cukr 15 g
- Žloutek 1 ks
- Citronová kůra
Omáčka:
- Smetana 250 ml
- Mléko 250 ml
- cukr krystal 50 g
- Žloutek 6 ks
- semena kardamomu 4 ks
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Omytá jablka oloupejte a vykrojte jádřince.
- Listové těsto vyválejte na tenký plát (asi 2 mm) a pomocí multifunkčního kráječe rozdělte na čtverce. Do středu každého čtverce dejte část drcených ořechů s piškoty, na ně položte jablka a posypte cukrem.
- V míse smíchejte zbytek ořechů se skořicovým cukrem, přidejte cukr krupici, brusinky, malinový džem a nastrouhanou citronovou kůru. Směsí naplňte střed jablek až po okraj.
- Naplněné jablko do listového těsta zabalte, cípy těsta dobře spojte, potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě při 190 °C dozlatova.
- PRIMA TIP: Ze zbylého těsta můžete vykrojit ozdobu pomocí vykrajovátek.
- Kardamomová omáčka: Smíchejte smetanu, mléko a rozdrcený kardamom, přiveďte k varu a odstavte.
- Žloutky a cukr vyšlehejte dohladka, přidejte k horkému mléku se smetanou a kardamomem a míchejte na mírném ohni do zhoustnutí. Přeceďte.
Pro přípravu tohoto dezertu se vám bude hodit vykrajovač jadřinců, silikonový vál nebo třeba vykrajovátka na těsto.