Najděte si recept
Na co máte chuť?

Italský koláč se špenátem
Velikonoce jsou ztělesněním nejhezčího období roku. Sluší se je tedy oslavit i zajímavými jídly! Neměla by v nich chybět vajíčka zářící jako jarní slunce a také hodně zeleně. Přesně jako v tomto skvělém koláči...
do 1 hodiny
8 porcí
Suroviny (8 porcí)
- Cibule 1 ks
- Máslo 1 lžíce
- Česnek 1 stroužek
- mražený listový špenát, spařený vroucí vodou 800 g
- zakysaná smetana (15%) 180 g
- sýr typu pecorino 200 g
- balení slaného křehkého těsta (po 270 g) 2 ks
- Strouhanka 4 lžíce
- natvrdo uvařená vejce 3 ks
- rozšlehané vejce na potření 1 ks
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Nadrobno nakrájenou cibuli zpěňte na másle a přidejte nakrájený česnek. Vsypte spařený a okapaný špenát a nechte krátce povařit, jen aby zavadl. Vmíchejte smetanu a navrch nastrouhejte sýr. Dochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem.
- Troubu předehřejte na 200 °C. Rozválejte jednu dávku těsta a vyložte jím dno stěny otevírací koláčové formy o průměru 25 cm. Vidličkou propíchejte dno a rovnoměrně posypte strouhankou.
- Do formy dejte špenátovou náplň a vmáčkněte do ní uvařená oloupaná vajíčka. Vnitřní stranu těsta potřete rozšlehaným vajíčkem a přiklopte pokličkou z druhé části těsta, do které jste uprostřed vykrojili asi 2cm otvor. Okraje důkladně spojte, povrch koláče případně ozdobte vykrájenými kousky ze zbylého těsta, vše potřete vajíčkem a koláč pečte asi 30 až 40 minut dozlatova.
Italský koláč se špenátem, foto L. A. CREATIVE FOOD