Italský koláč se špenátem
Zdroj: L. A. CREATIVE FOOD
Italský koláč se špenátem
Zdroj:
L. A. CREATIVE FOOD
Moje hodnocení
23x
Velikonoce jsou ztělesněním nejhezčího období roku. Sluší se je tedy oslavit i zajímavými jídly! Neměla by v nich chybět vajíčka zářící jako jarní slunce a také hodně zeleně. Přesně jako v tomto skvělém koláči...
8 porcí
60 minut
Suroviny
Cibule
1 ks
Máslo
1 lžíce
Česnek
1 stroužek
mražený listový špenát, spařený vroucí vodou
800 g
zakysaná smetana (15%)
180 g
sýr typu pecorino
200 g
balení slaného křehkého těsta (po 270 g)
2 ks
Strouhanka
4 lžíce
natvrdo uvařená vejce
3 ks
rozšlehané vejce na potření
1 ks
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
Sůl
čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
Nadrobno nakrájenou cibuli zpěňte na másle a přidejte nakrájený česnek. Vsypte spařený a okapaný špenát a nechte krátce povařit, jen aby zavadl. Vmíchejte smetanu a navrch nastrouhejte sýr. Dochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Troubu předehřejte na 200 °C. Rozválejte jednu dávku těsta a vyložte jím dno stěny otevírací koláčové formy o průměru 25 cm. Vidličkou propíchejte dno a rovnoměrně posypte strouhankou.
Do formy dejte špenátovou náplň a vmáčkněte do ní uvařená oloupaná vajíčka. Vnitřní stranu těsta potřete rozšlehaným vajíčkem a přiklopte pokličkou z druhé části těsta, do které jste uprostřed vykrojili asi 2cm otvor. Okraje důkladně spojte, povrch koláče případně ozdobte vykrájenými kousky ze zbylého těsta, vše potřete vajíčkem a koláč pečte asi 30 až 40 minut dozlatova.