Najděte si recept
Na co máte chuť?

Hruškový koláč s mascarpone, gorgonzolou a ořechy
Suroviny (8–10 porcí)
Na těsto:
- hladká mouka 250 g
- Máslo 120 g
- Vejce 1 ks
- Sůl 1 špetka
- Voda 3 lžíce
Na náplň:
- hruška, oloupaná, nakrájená na plátky 2 ks
- ořechy, přepůlené 1 hrst
- Mascarpone 250 g
- Gorgonzola 100 g
Postup
- Těsto si připravte tak, že na pracovní plochu vysypete mouku, do středu uděláte důlek, do kterého přidáte vejce, vodu a špetku soli.
- Poté přidejte změklé máslo a zpracujte na těsto. Hotové těsto obalte potravinářskou fólií a nejlépe přes noc nechte uležet v lednici.
- Mascarpone prošlehejte v míse, přidejte část gorgonzoly nakrájené na kousky a část ořechů.
- Těsto rozválejte na pomoučené ploše a vyložte koláčovou formu o velikosti 11 x 35 cm, prsty přimáčkněte k okrajům a přebytečné těsto odřežte.
- Mascarpone přemístěte na těsto a uhlaďte po celé ploše koláče rovnoměrně.
- Na náplň rozložte hrušky, zbytek gorgonzoly a ořechů.
- Pečte 35 minut, nebo dokud okraje těsta nezačnou lehce hnědnout.
Hruškový koláč s mascarpone, gorgonzolou a ořechy. Foto: Sweet pixel blog
Hruškový koláč s mascarpone, gorgonzolou a ořechy. Foto: Sweet pixel blog
Nejen sladké pokušení...
Sweet pixel blog je o propojení dvou mých vášní – jídla a fotografování. Jídlu se intenzivně a bez přestávek věnuji od léta roku 1985. K fotografování jsem se shodou šťastných okolností dostala o 25 let později a tato událost se zcela překvapivě a nečekaně stala významným mezníkem v mém životě.
Důležité jsou ty hodiny a dny, kdy se zavřu do kuchyně a připravuji, krájím, vařím, míchám, ochutnávám, peču, zdobím, upravuji, běhám se stativem v kuchyni, nadávám, clona, čas, krocení světla, odrazy, odlesky a cvak, cvak ... a nakonec, když se všechny pixely poskládají tak, jak jsem od začátku chtěla, a já pojídám výsledný produkt svého snažení, přijde přesvědčení, že takhle vypadá jeden z nejskvělejších koníčků vůbec... :-) Jana Klinkovská