Suroviny
- pórek (pouze bílá část + kousek křehké zelené) 4 ks
- olivový olej 2 lžíce
Zálivka
- balzamikový ocet 1/4 hrnku
- dijonská hořčice 1/4 hrnku
- olivový olej 3/4 hrnku
- hrubozrnná sůl
- čerstvě namletý pepř (černý)
Postup přípravy
- Vinaigrette: V malé misce vyšlehejte dohromady ocet a hořčici. Postupně všlehávejte olej tenkým proudem, aby vznikla emulse nebo jemná omáčka. Přidejte sůl a pepř a dejte stranou.
- Podpalte dřevěné uhlí na grilu nebo předehřejte plynový. Ve velkém hrnci s vařící osolenou vodou vařte asi 10 minut pórek, dokud nebude skoro měkký. Nechte odkapat a dejte stranou. Poté pórek lehce potřete olivovým olejem.
- Pórek dejte na gril na přímý žár a grilujte 2–3 minuty, až bude z jedné strany hnědý. Obraťte a grilujte druhou stranu, až bude pórek navrchu zahnědlý. Podávejte tak, že nakapete vinaigrette na jednotlivé talíře a pórek dáte přes ni.