návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Germknödel

Hodnoceno: 0x
4 porce
nad 2 hodiny
Germknödel
Autor: Kublanka.cz Germknödel
Germknödel, to je typický rakouský pokrm. Jedná se vlastně o velké kynuté knedlíky, plněné povidly a zalité vanilkovou omáčkou a posypané mákem.

Suroviny (4 porce)

Knedlíky:

K podávání:

Nebo:

Postup

  1. V malé misce rozmíchejte ve vlažném mléce droždí spolu s cukrem krupicí a nechte zhruba 10 minut odstát. Jakmile se na drožďové směsi začne tvořit pěna, přimíchejte ke směsi vychladlé rozpuštěné máslo a promíchejte.
  2. Do mísy prosejte polohrubou mouku, přidejte špetku soli, vejce a tekutou směs droždí a másla. Vypracujte hladké těsto, které se při hnětení odlepuje od stěn mísy (3–5 minut). Misku s těstem zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut).
  3. Vykynuté těsto prohněťte na slabě pomoučeném vále a rozdělte ho na 4 stejně velké části, ze kterých vytvarujte placičky. Do středu každé placičky dejte 1–2 lžičky povidel, vytvarujte knedlíky, které důkladně uzavřete.
  4. Každý knedlík položte na kousek pečicího papíru a nechte je kynout 10 minut přikryté kuchyňskou utěrkou.
  5. Knedlíky vařte 18 minut v páře. Na pařák je rozmístěte v dostatečných rozestupech, protože knedlíky při vaření nabydou na objemu. Knedlíky umisťujte na pařák včetně pečicího papíru.
  6. Mezitím, co se vám vaří knedlíky, smíchejte 3 lžíce cukru moučky se 3 lžícemi mletého máku.
  7. Po uvaření knedlíky polijte rozpuštěným máslem a posypejte je mletým mákem s moučkovým cukrem. 
  8. Vanilková omáčka: místo rozpuštěného másla lze samozřejmě použít klasickou vanilkovou omáčku. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a tupou stranou nože vyškrábejte semínka, která přidejte spolu i s luskem do středně velkého hrnce se šlehačkou. Do hrnce přidejte cukr krupici a za stálého míchání pomalu ohřívejte. Jakmile šlehačka začne vřít, ihned stáhněte z ohně a vanilkový lusk nechte 5 minut vyluhovat. Poté ho ze šlehačky odstraňte.
  9. Ve větší misce (nejlépe nerezové) si vidličkou prošlehejte žloutky, ke kterým za stálého míchání velmi pomalu přilévejte horkou šlehačku (nikoliv vroucí). Směs šlehačky a žloutků přeceďte přes cedník zpět do hrnce a vraťte na oheň. Za stálého míchání pomalu zahřívejte do zhoustnutí (nesmí vřít), ihned stáhněte z ohně a okamžitě podávejte.

Germknödel Foto:

Germknödel, foto: Kublanka

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz