Korpus
- mandle 100 g (3/4 šálku)
- datle 100 g (1/2 šálku)
- Kokosový olej
Krém
- kešu (nesolené) 100 g (2/3 šálku)
- máslo (kakaové) 100 g (1/2 šálku)
- sirup z agáve 3 lžíce
- citronová šťáva 2 lžíce
Ozdoba
- fialky (čerstvé květy)
Postup přípravy
- Mandle i kešu předem namočte, nejlépe přes noc. Oříšky slijte a kešu nechte proschnout.
- Mandle zalijte šálkem vody, rozmixujte v kvalitním mixéru na nejvyšší rychlost a přeceďte přes jemné sítko či plátýnko. Mléko můžete použít ke kafíčku, do smoothie nebo vypít jen tak.
- Do mandlové drtě, která zbude po přecezení, přidejte rozmixované datle, vše smíchejte na tužší těsto. Formu na dort o průměru 18 cm vymažte kokosovým olejem a těsto do ní rovnoměrně vtlačte.
- Rozmixujte kešu, dle potřeby je rozřeďte mandlovým mlékem a přidejte rozpuštěné kakaové máslo. Vše mixujte na hustotu krému – půjde snadno lít a roztírat ve formě, přesto nebude příliš tekutý. Neměl by být řidší než ostatní dortové krémy v této kapitole, jinak bude vychlazený dezert rychle povolovat.
- Přidejte citronovou šťávu a sirup z agáve, ochutnejte a krém rovnoměrně nalijte na připravený korpus. Dejte ztuhnout do lednice, a ještě než krém ztuhne zcela, ozdobte dort fialkami.
- Prima tip od autorky receptu: Miluji fialky pro jejich romantický vzhled a jsou pro mě zároveň znamením, že jaro je již v plném proudu. Ale nebudu vám bránit pojmout celý recept jako květinový dort a zdobit jinými jedlými květy, v jiných barvách či dokonce barevných kombinacích.