Suroviny
- polohrubá mouka 1 hrnek (250 ml) + na pomoučení
- vejce (velikost M) 1 ks
- sůl špetka
- voda (z 1/2 skořápky od vajíčka)
Postup přípravy
- Na vál nebo kuchyňskou pracovní plochu vysypte kopku mouky, do středu rozklepněte vajíčko. Skořápky si nechte. Přidejte špetku soli a vodu nalitou do poloviny skořápky od vajíčka. Nožem přetáhněte mouku přes vajíčko. Pak zapracujte těsto. Ale pozor, ne jako drobenku, spíš jako listové těsto. Musíte ho překládat na sebe rukama a zapracovávat dlaní.
- Jak poznáte, že je těsto zralé na vyválení? Když se nelepí k rukám. V nejhorším případě si podsypte těsto, ale jen trošku, ať nejsou nudličky moc moučnaté. Pak ho vyválejte válečkem na tenký, asi 2-3 mm vysoký plát. Pokud máte strojek na těstoviny, můžete si těsto předválet a potom ve strojku vyválet dotenka.
- Pak dejte plát těsta sušit na čistou utěrku. Nesmí být přesušené, to znamená, že se nesmí lámat. Ale musí být pevné, když ho vezmete do ruky, a držet tvar. Pak ho nakrájejte na stejně velké podélné pláty tak, jak široké chcete mít nudličky. A krájejte nožem tenké nudličky.
- Dejte nudličky zpátky na utěrku a dosušte. Když v nich zůstane jakákoliv tekutina, pak se můžou kazit. Nechte je asi hodinu dýchat na rozevřené utěrce, pak v ní nudličky zabalte do uzlíku a nechte v kuchyni viset ještě aspoň jeden den na vzduchu.
- Potom je vložte do uzavíratelných sklenic. Nebo použijte nudličky rovnou do polévky. Tyhle domácí nudličky se v polévce nebo v lehce osolené vodě vaří asi 1–2 minuty.
Náš tip: Silná hovězí polévka s celestýnskými nudlemi a restovanou zeleninou