reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Domácí čokoládová zmrzlina
Autor: kuchařka Mražené dezerty Domácí čokoládová zmrzlina

Domácí čokoládová zmrzlina

Hodnoceno: 1x
Jedna ze základních příchutí nemůže ve vašem zmrzlinovém bistru chybět. Hořká čokoláda v kombinaci s kakaovým práškem vytvoří čokoládovou zmrzlinu ještě čokoládovější. Množství cukru upravte dle procenta kakaa v čokoládě, čím vyšší, tím bude výsledná chuť výraznější a může působit až příliš hořce.
do 1,5 hodiny
cca 1 litr porcí

reklama

Postup

  1. V hrnci smíchejte mléko, polovinu smetany a cukr. V misce vyšlehejte žloutky se zbylou smetanou do zhoustnutí. Přisypte kakaový prášek a šlehejte, až se kakao rozpustí a směs bude hladká.
  2. Mléko v hrnci zahřívejte a míchejte, dokud se nerozpustí cukr a z mléka se nezačne kouřit. Trvá to zhruba 4–5 minut. Odstavte, vmíchejte žloutkovou směs a vraťte na plotýnku. Zahřívejte na středním stupni do zhoustnutí, zhruba 4–5 minut. Směs se nesmí vařit.
  3. Odstavte, do žloutkového krému rozlámejte nebo nastrouhejte čokoládu a po 1 minutě pozvolna promíchejte, až se čokoláda rozpustí. Vmíchejte vanilkový extrakt a krém přeceďte do čisté misky.
  4. Vložte ji do ledové vodní lázně a směs zchlaďte, trvá to zhruba 30–45 minut. Misku zakryjte a vložte do chladničky na 3–24 hodin.
  5. Směs vlijte do zmrzlinovače o objemu alespoň 1 l a nechte vymíchat zmrzlinu požadované konzistence.

Kopečková, nebo na lžičku?

Ideálním pomocníkem při výrobě domácí zmrzliny je zmrzlinovač – přístroj, do kterého vlijete připravenou směs, kterou vyšlehá do patřičné konzistence. Trvá to zhruba 15–30 minut podle druhu zmrzliny a typu přístroje. Buď funguje tak, že nádobu nejprve namrazíte 8–12 hodin v mrazáku a ta pak chlad předává míchané směsi, nebo má kompresor, takže směs zároveň míchá a mrazí. Hotová zmrzlina bývá akorát na lžičku, pokud máte raději tužší, uložte ji ještě do mrazáku – alespoň na 2 hodiny. Myslete na to, že chlad vysušuje, domácí zmrzlinu snězte do tří dnů.

Mražené dezerty Foto:

MRAŽENÉ DEZERTY

Vytvořte si doma vlastní zmrzlinárnu a potěšte svou rodinu a přátele lahodnými mraženými dezerty. Díky této kuchařce s více než 60 recepty na různé sorbety, zmrzliny, granity a pěny to snadno zvládnete.

Inspirujte se tipy na poháry, sendviče, koktejly a další způsoby podávání ledového osvěžení. Zmrzliny nemusí být jen ovocné či smetanové, objevte například pikantní dýňovou, medovo-citronový mražený jogurt nebo karamelky brownies nebo karamelovou omáčku s alkoholem!

Zmrzlinová sezona začíná – vychutnejte si ji naplno!

Nakladatelství Omega.

reklama