Suroviny
- plnotučné mléko 400 ml
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 400 ml
- cukr krupice 150 g
- žloutek (velké ) 4 ks
- kakao (neslazené ) 3 lžičky
- čokoláda (kvalitní čokoláda s obsahem kakaa min. 50 %) 200 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
Odkaz
Zmrzlina
Vyzkoušejte ty nejlepší recepty na nejoblíbenější letní laskominu!
Postup přípravy
- V hrnci smíchejte mléko, polovinu smetany a cukr. V misce vyšlehejte žloutky se zbylou smetanou do zhoustnutí. Přisypte kakaový prášek a šlehejte, až se kakao rozpustí a směs bude hladká.
- Mléko v hrnci zahřívejte a míchejte, dokud se nerozpustí cukr a z mléka se nezačne kouřit. Trvá to zhruba 4–5 minut. Odstavte, vmíchejte žloutkovou směs a vraťte na plotýnku. Zahřívejte na středním stupni do zhoustnutí, zhruba 4–5 minut. Směs se nesmí vařit.
- Odstavte, do žloutkového krému rozlámejte nebo nastrouhejte čokoládu a po 1 minutě pozvolna promíchejte, až se čokoláda rozpustí. Vmíchejte vanilkový extrakt a krém přeceďte do čisté misky.
- Vložte ji do ledové vodní lázně a směs zchlaďte, trvá to zhruba 30–45 minut. Misku zakryjte a vložte do chladničky na 3–24 hodin.
- Směs vlijte do zmrzlinovače o objemu alespoň 1 l a nechte vymíchat zmrzlinu požadované konzistence.