Najděte si recept
Na co máte chuť?

Domácí čokoládová zmrzlina
Odkaz
Suroviny (cca 1 litr porcí)
- plnotučné mléko 400 ml
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 400 ml
- cukr krupice 150 g
- velké žloutky 4 ks
- neslazené kakao 3 lžičky
- kvalitní čokoláda s obsahem kakaa min. 50 % 200 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
Postup
- V hrnci smíchejte mléko, polovinu smetany a cukr. V misce vyšlehejte žloutky se zbylou smetanou do zhoustnutí. Přisypte kakaový prášek a šlehejte, až se kakao rozpustí a směs bude hladká.
- Mléko v hrnci zahřívejte a míchejte, dokud se nerozpustí cukr a z mléka se nezačne kouřit. Trvá to zhruba 4–5 minut. Odstavte, vmíchejte žloutkovou směs a vraťte na plotýnku. Zahřívejte na středním stupni do zhoustnutí, zhruba 4–5 minut. Směs se nesmí vařit.
- Odstavte, do žloutkového krému rozlámejte nebo nastrouhejte čokoládu a po 1 minutě pozvolna promíchejte, až se čokoláda rozpustí. Vmíchejte vanilkový extrakt a krém přeceďte do čisté misky.
- Vložte ji do ledové vodní lázně a směs zchlaďte, trvá to zhruba 30–45 minut. Misku zakryjte a vložte do chladničky na 3–24 hodin.
- Směs vlijte do zmrzlinovače o objemu alespoň 1 l a nechte vymíchat zmrzlinu požadované konzistence.
Kopečková, nebo na lžičku?
Ideálním pomocníkem při výrobě domácí zmrzliny je zmrzlinovač – přístroj, do kterého vlijete připravenou směs, kterou vyšlehá do patřičné konzistence. Trvá to zhruba 15–30 minut podle druhu zmrzliny a typu přístroje. Buď funguje tak, že nádobu nejprve namrazíte 8–12 hodin v mrazáku a ta pak chlad předává míchané směsi, nebo má kompresor, takže směs zároveň míchá a mrazí. Hotová zmrzlina bývá akorát na lžičku, pokud máte raději tužší, uložte ji ještě do mrazáku – alespoň na 2 hodiny. Myslete na to, že chlad vysušuje, domácí zmrzlinu snězte do tří dnů.
MRAŽENÉ DEZERTY
Vytvořte si doma vlastní zmrzlinárnu a potěšte svou rodinu a přátele lahodnými mraženými dezerty. Díky této kuchařce s více než 60 recepty na různé sorbety, zmrzliny, granity a pěny to snadno zvládnete.
Inspirujte se tipy na poháry, sendviče, koktejly a další způsoby podávání ledového osvěžení. Zmrzliny nemusí být jen ovocné či smetanové, objevte například pikantní dýňovou, medovo-citronový mražený jogurt nebo karamelky brownies nebo karamelovou omáčku s alkoholem!
Zmrzlinová sezona začíná – vychutnejte si ji naplno!
Nakladatelství Omega.