Suroviny
- pšeničná chlebová mouka (světlá ) 325 g
- celozrnná mouka 175 g
- cukr 20 g
- droždí (čerstvé) 7 g
- voda (vlažná ) 240 ml
- vejce (lehce prošlehané ) 1 ks + 1 ks na potření
- semínka (různá semínka na posypání)
- sůl 10 + 5 g
Článek
24 receptů na domácí chléb, které vám provoní kuchyň
Čerstvý chléb s křupavou kůrkou? Domácí pečení se v posledních letech hodně rozmohlo v řadě českých domácností. Je nám proto jasné, že náš výběr receptů opravdu oceníte! :)
Postup přípravy
- V menší misce smíchejte obě mouky s 10 g soli a cukrem. Odložte stranou.
- Ve větší míse míchejte droždí s vlažnou vodou, dokud se zcela nerozpustí, poté zašlehejte vejce. Do této směsi vsypte mix mouky, soli a cukru a dobře promíchejte. Zakryjte na 10 minut.
- Po 10 minutách těsto uhněťte (je možné využít hnětací hák robotu), opět zakryjte utěrkou a odložte stranou. Tento krok ještě 2x zopakujte.
- Po pořádném propracování zakryjte opět utěrkou a nechte kynout hodinu nebo dokud nezdvojnásobí objem.
- Z vykynutého těsta vymáčkněte pěstí přebytečný vzduch a rozdělte jej na 9 stejných dílů. Z těch vytvarujte kuličky. Střed každé z kuliček prstem propíchněte a roztahujte, dokud nevznikne pravidelný otvor. Takto připravené bagely zakryjte utěrkou a nechte 10 minut odpočívat.
- Mezitím si dejte v širším hrnci vařit vodu se zbylou solí. Do vroucí vody vložte 3–4 bagely a vařte, dokud nevyplavou na povrch. Poté obraťte a vařte dalších pár minut (cca 3–5). Vyjměte děrovanou naběračkou a odložte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte chvíli vychladnout a potřete rozšlehaným vajíčkem.
- Troubu předehřejte na 250 °C, na dno trouby vložte starý plech a připravte si sklenici vody.
- Potřené bagely posypte semínky dle libosti a vložte do trouby. Po vložení bagelů nalijte na plech na dně trouby vodu, rychle troubu zavřete a teplotu stáhněte na 200 °C. Pečte 15–20 minut. Nechte vychladnout na mřížce.