Čokoládové kostky s ořechy
- pistácie ((nepražené, nesolené)) 100 g
- mandle 100 g
- lískové ořechy 100 g
- máslo 20 g
- hořká čokoláda 600 g
- mléčná čokoláda 200 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 50 ml
- vlašské ořechy 200 g
Lanýže s brandy
- smetana ke šlehání ((33 % tuku)) 180 ml
- vanilkový lusk 1 ks
- med 1 lžíce
- sůl
- brandy 40 ml
- hořká čokoláda ( (70 % kakaa)) 340 g
- tmavá čokoláda 200 g
- kakao asi 50 g
Postup přípravy
- Čokoládové kostky s ořechy: Pistácie, mandle a lískové oříšky nasekejte nahrubo, krátce opečte v rozehřátém másle a nechte vychladnout.
- V horké vodní lázni rozehřejte nalámané oba druhy čokolády, odstavte, přidejte horkou smetanu a dobře promíchejte. Vmíchejte opečenou směs ořechů a nasekané vlašské ořechy, nalijte do obdélníkové formy (20 × 30 cm) vyložené potravinářskou fólií a po vychladnutí nechte v chladničce ztuhnout. Po ztuhnutí vyklopte, fólii sloupněte a nechte při pokojové teplotě povolit. Nakrájejte na kostky, nechte je znovu ztuhnout a zabalte.
- Lanýže s brandy: V rendlíku ochuťte smetanu ke šlehání dření z vanilkového lusku, 1 lžící medu a špetkou soli, přiveďte k varu a odstavte. Přidejte brandy a nalámanou hořkou čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Při pokojové teplotě nechte vychladnout za občasného promíchání.
- Po vychladnutí a částečném ztuhnutí z hmoty tvořte lžičkou šištičky na tácek vyložený pečicím papírem a nechte v chladničce tuhnout asi 2 hodiny. Pak je namáčejte do rozehřáté tmavé čokoládové polevy, položte na papír a nechte mírně ztuhnout.
- Lanýže nakonec obalte v práškovém kakau a po ztuhnutí zabalte.