Duchové (sněhové pusinky)
- bílek 4 ks
- cukr krupice 100 g
- moučkový cukr 220 g
Čokoládová pěna
- žloutek 4 ks
- čokoláda (kvalitní s vysokým obsahem kakaa) 200 g
- cukr krupice 100 g
- smetana ke šlehání (38% ,např. La Formaggeria Gran Moravia)
- kakaový prášek (kvalitní ) 4 lžíce
- červený pepř 1/4 lžičky
Postup přípravy
- Bílky a oba cukry ušlehejte na vysoké otáčky dotuha. Polovinu hmoty dejte do zdobicího sáčku s kulatým hladkým otvorem.
- Na plech vyložený pečicím papírem stříkejte pusinky ve tvaru duchů. Druhou polovinu si nechte stranou na čokoládovou pěnu.
- Pečte v troubě předehřáté na 100 °C, zhruba 9–10 minut. Sníh nesmí začít hnědnout, takže pusinky v druhé polovině pečení bedlivě hlídejte.
- Čokoládu nalámejte do kovové misky, tu položte na kastrolek s vodou a vodu přiveďte k varu.
- Stáhněte lehce teplotu, aby voda probublávala, ale nedotýkala se kovové misky s čokoládou. Míchejte metličkou, dokud se čokoláda nerozpustí.
- Vyndejte duchy z trouby a špičkou párátka nebo špejle, kterou namočíte do rozpuštěné čokolády, udělejte duchům oči.
- Nechte duchy uschnout. Z uvedeného množství bílků budete mít duchů více než na ozdobu čokoládové pěny. Využijte je k dalšímu halloweenskému zdobení. Můžete je dělat různě veliké. Na pěnu jsou nejlepší malincí, vysocí asi 1,5 cm.
- Žloutky ušlehejte s cukrem krupice do pěny a smetanu ušlehejte dotuha.
- Cukrovou pěnu opatrně smíchejte s rozpuštěnou čokoládou, přidejte šlehačku a zbytek sněhové hmoty z duchů.
- Ochuťte nahrubo nadrceným pepřem a kakaem. Opatrně, ale důkladně promíchejte.
- Naplňte do cukrářského sáčku s ozdobnou špicí a naservírujte do misek.
- Nechte důkladně vychladit v lednici, lehce poprašte kakaem a ozdobte sněhovými duchy.
Čokoládová pěna s duchy 2 Zdroj: archiv La Formaggeria