Suroviny
- tmavá čokoláda (se 70 % kakaa) 180 g
- máslo 1 lžíce
- smetana ke šlehání 250 ml
- vejce 3 ks
- rum (nebo likér či jiný oblíbený alkohol) 2 lžíce
- cukr (na přislazení)
Postup přípravy
- Čokoládu nalámejte do misky, posaďte ji na rendlík s vroucí vodou (dno misky se nesmí dotýkat vody) a za stálého míchání ji nechte rozehřát.
- Oddělte žloutky a bílky. Ručním elektrickým šlehačem ušlehejte žloutky s cukrem do světlé nadýchané hmoty a pak ji vmíchejte k mírně vychladlé čokoládě.
- Smetanu ušlehejte dotuha a pomalu ji přimíchejte k základu.
- Nakonec přidejte dotuha ušlehané bílky. Pokud chcete, můžete přimíchat i rum nebo likér podle libosti.
- Vše opatrně promíchejte do hladké, nadýchané pěny. Rozdělte ji do misek nebo skleniček a nechte dobře vychladit. Podávejte samostatně nebo ozdobené ovocem či šlehačkou. Pěnu můžete použít také jako náplň do dortu.
Vyzkoušejte i lahodnou pěnu z bílé čokolády:
Zkuste také čokoládovou pěnu s malinovou omáčkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Čokoládová pěna s malinovou omáčkou podle Zdeňka Pohreicha