Varianta s hořkou čokoládou
- čokolada (s vysokým obsahem kakaa) 200 g
- cukr krupice 50 g
- smetana ke šlehání 100 ml
- vejce 2 ks
- kávový likér
- želatina
Varianta s bílou čokoládou
- bílá čokoláda 200 g
- cukr krupice 50 g
- smetana ke šlehání 100 ml
- vejce 2 ks
- želatina
Na malinovou omáčku
- mražené maliny
- maliny (čertsvé )
- cukr 3 lžíce
- citronová šťáva
Postup přípravy
- Ve vodní lázni nechte rozpustit hořkou čokoládu. 1–2 plátky želatiny namočte ve vodě. Připravte si vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky s cukrem utřete do pěny.
- Do misky nalijte vychlazenou smetanu a jemně vyšlehejte.
- Rozpuštěnou čokoládu dejte stranou a ve vodní lázni ještě svižně promíchejte pěnu ze žloutků, aby nebyly syrové. Pak do žloutků přidejte pár kapek kávového likéru, želatinu, rozpuštěnou čokoládu a šlehačku. Suroviny spojte.
- Vyndejte skleničky, naplňte je do poloviny čokoládovou pěnou a dejte zchladit do ledničky.
- Mezitím si připravte variantu z bílé čokolády, u které postupujte úplně stejným způsobem.
- Vychlazenou čokoládu vyndejte z ledničky, navrstvěte na ni pěnu z bílé čokolády a dejte opět zchladit.
- Teď si uvařte malinovou omáčku: zmražené maliny dejte do kastrůlku, přidejte asi 3 lžíce cukru, pokapejte citronovou šťávou a nechte rozvařit.
- Rozvařenou omáčku přeceďte.
- Na vychladlou pěnu nalijte malinovou omáčku a ozdobte čerstvými malinami.