Suroviny
- houska (starší bílá ) 1 ks
- slanina (nasekaná najemno) 2 plátky
- citronová šťáva 1 lžíce
- citronová kůra (nastrouhaná ) z 1/2 citronu
- zelený chřest 1 balení
- máslo
- sůl
Článek
Užijte si sezonu naplno a vyzkoušejte nejlepší recepty ze zeleného chřestu
Zelený chřest lze právem považovat za krále jarní zeleniny. Lahůdková surovina, která má v Čechách dlouhou tradici, která však byla také nadlouho přerušena, se vrací do...
Postup přípravy
- Housku vložte do sekáčku (kutru) a nasekejte na střední hrubost.
- Na másle potom opečte slaninu dozlatova, přidejte nasekanou housku, zakápněte citronovou šťávou a přidejte citronovou kůru. Společně pak opékejte dokřupava.
- Chřest očistěte tak, že odříznete asi centimetr stonku od spodního konce a potom spodní 2/3 oloupejte škrabkou.
- Takto připravený chřest dejte do hrnce s lehce osolenou vroucí vodou a vařte přibližně 4 minuty. Uvařený chřest slijte a přelijte studenou vodou, abyste zastavili vaření a uchovali svěží zelenou barvu.
- Rozpusťte si trochu másla.
- Okapaný chřest položte na talíř, přelijte trochou rozpuštěného másla a navrch nasypte křupavou strouhanku. Jako příloha jsou nejlepší máslem maštěné nové brambory.