Suroviny
- červená cibule 4 –5 ks
- zeleninový vývar 1 litr
- mrkev (středně velká) 1 ks
- bílé víno (suché) 1,5 dl
- smetana (sladká) 1 dl
- koňak 0,5 dl
- máslo 75 g
- třtinový cukr 1 lžička
- česnek 1 stroužek
- bobkový list 2 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- 2/3 másla rozehřejte ve středně velkém kastrolu. Přidejte očištěnou a na kolečka nakrájenou mrkev a lehce orestujte. Přidejte cukr a nechte trochu zkaramelizovat. Vsypte oloupanou a na půlkolečka nakrájenou cibuli, promíchejte a nechte orestovat. Zalijte zeleninovým vývarem, přidejte bobkové listy a protlačený česnek. Zalijte vínem, osolte a opepřete a vařte 20–25 minut, až bude mrkev a cibule měkká.
- Z polévky vyjměte asi 1/3 cibule s mrkví a dejte stranou. Vyndejte bobkový list a zbylou polévku rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Do krémové polévky vraťte vařenou cibuli a mrkev. Dochuťte koňakem a zbylým máslem. Zjemněte smetanou a nechte společně prohřát. Podle chuti na závěr dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte se zapečenými sýrovými toustíky.