Mlsat můžete i zdravě a bezlepkově. Jak na to, vám předvede Zdeněk Pohlreich, který připravil bezlepkový čokoládový dort.
4 porce
60 minut
Suroviny
čokoláda s vysokým obsahem kakaa
200 g
kakaový prášek
2 lžíce
Máslo
250 g
Cukr
200 g
Vejce
6 ks
malinová omáčka na ozdobení
cukr moučka
Na krém chantilly
vanilkový lusk
1 ks
smetana ke šlěhání
cukr moučka
2 lžíce
Na čokoládové ozdoby
čokoláda s vysokým obsahem kakaa
Postup přípravy
Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni. V jedné míse rozšlehejte 6 vajec, v další pak smíchejte máslo s cukrem. Obě hmoty spojte dohromady, přisypte kakaový prášek a pořádně promíchejte. Potom přilijte rozpuštěnou čokoládu a vypracujte těsto.
Formu na dort vyložte pečicím papírem a strany vymažte máslem. Přilijte těsto, troubu předehřejte na 180 stupňů a pečte 25–30 minut.
Mezitím si připravte krém: vanilkový lusk rozkrojte a dřeň vyškrábněte do misky.
Přilijte smetanu, vyšlehejte a přidejte cukr. Hotový krém zatím schovejte do lednice.
Teď si připravte čokoládové ozdoby: do sklenice vložte cukrářský sáček a nalijte do něj rozpuštěnou čokoládu, která by neměla být příliš přehřátá. Ideálně pracujte na studené pracovní desce, aby čokoláda dobře tuhla.
Na pečicí papír lijte pomocí cukrářského pytlíku čokoládu a tvořte libovolné tvary. Ozdoby nechte ztuhnout.
Upečený koláč vyndejte z trouby, nechte chvíli zchladit, nakrájejte a nandejte na talíř. Ozdobte malinovou omáčkou, která vám zbyla z přípravy čokoládové pěny, a smetanou, do které zapíchejte čokoládovou ozdobu a lístek máty. Na závěr koláč posypte cukrem a podávejte.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.
Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.
Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.