Suroviny
- těsto (Filo) 1 balení (500 g)
- máslo 350 g
- vlašské ořechy (mleté) 400 g
- mletá skořice 1 lžička
Sirup
- cukr krupice 250 g
- med 4 plné lžíce
- voda 150 ml
- citronová šťáva 2 lžíce
- máslo
- ořechy
Postup přípravy
- Nejprve nechte rozmrazit těsto.
- Mezitím uvařte sirup – do hrnce dejte vodu, cukr, med a citronovou šťávu. Za občasného míchání vařte přibližně 12-15 minut. Poté sirup odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Ihned po uvaření bude sirup řídký, jakmile začne stydnout, tak zhoustne.
- Rozmrazené těsto si připravte na vkládání do formy tak, že si ho obříznete podle velikosti formy. Tato kulatá forma se na těsto vešla 2x. V balení je 20 listů, což znamená, že takto vzniklo 40 listů kulatého tvaru. Přikryjte je vlhkou utěrkou, aby listy neosychaly. Formu vymažte kouskem másla. Mleté ořechy smíchejte se skořicí a rozdělte je na přibližně 4 stejné části (např. do čtyř decilitrových skleniček).
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C. Formu vyložte prvním listem, který celý mašlovačkou pomažte rozpuštěným máslem. A takto pokračujte s dalšími 9 listy (vždy položte list, pomažte máslem … ) Budete mít na sobě tedy 10 listů, které jsou promazané máslem. Na ten desátý rozložte rovnoměrně první vrstvu (skleničku) ořechů. Na ně pak položte list těsta a opět ho pomažte máslem. Takto pokračujte s dalšími 4 listy. Vznikne tedy 5 listů na sobě, které jsou promazané máslem. Na ten pátý pak rozprostřete druhou skleničku ořechů. A stále pokračujte ve vrstvení ….. Poslední (vrchní vrstva) se zase bude skládat z 10 listů.
- Zkusíme to napsat ještě takto, pro lepší orientaci:
- 10 listů promazaných máslem – vrstva ořechů
- 5 listů promazaných máslem – vrstva ořechů
- 5 listů promazaných máslem – vrstva ořechů
- 5 listů promazaných máslem – vrstva ořechů
- 10 listů promazaných listů
- Jakmile máte listy s ořechy navrstveny ve formě, nařežte baklavu ostrým nožem do požadovaných tvarů. Můžete udělat jednoduché obdélníčky nebo zkusit nějaký obrazec. Dozdobte ořechy a pečte 70 minut. Dvacet minut před koncem pečení baklavu přikryjte alobalem, aby se zvrchu nespálila. Po upečení ihned prolijte pomocí lžíce vychladlým sirupem (sirup použijte všechen). Baklavu skladujte max. týden při pokojové teplotě.