Najděte si recept
Na co máte chuť?

Asijská houbová polévka
Tato polévka je vhodná i pro vegany, jelikož neobsahuje žádné živočišné ingredience.
do 1 hodiny
4–6 porce
Suroviny (4–6 porce)
- shii take houby 200 g
- jiné oblíbené houby (hlíva, jidášovo ucho, hnědé žampiony...) 300 g
- dobrý zeleninový vývar 1 l
- zázvor, na tenké plátky 4 cm
- citronová tráva, nasekaná na menší kusy 2 ks
- Olej 2 lžíce
- větší cibule, nasekaná nadrobno 2 ks
- kokosové mléko (doporučuji bio od Alnatury) 1 plechovka
- Sójová omáčka 1 lžíce
- zelená kari pasta podle chuti
- citronová štáva 2 lžíce
- sekaný koriandr (odpůrci jako já nahradí petrželkou)
- Sůl
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- V menším hrnci zahřívejte vývar, přidejte citronovou trávu a zázvor. Přiveďte k varu a nechte pomalu probublávat pod pokličkou, dokud nepřipravíte vše ostatní (asi 15–20 minut).
- Pusťte se do přípravy hub. Očistěte je, jak jste zvyklí (já klobouky otírám kuchyňskou utěrkou) a nakrájejte na větší kousky (několik pěkných si můžete nechat stranou, opéct na pánvičce a použít při servírování). Ve větším hrnci rozehřejte olej, přidejte sekanou cibuli a smažte, dokud nezačíná lehce hnědnout. Přidejte houby a opékejte asi 5 minut. Až se rozvoní, lehce je osolte a přilijte k nim přecezený vývar. Přikryjte poklicí a nechte vařit.
- Jakmile jsou houby měkké, dochuťte sójovou omáčkou a kari pastou (já dávám zarovnanou čajovou lžičku). Přidejte i celou plechovku kokosového mléka, citronovou šťávu a dobře promíchejte.
- Podávat můžete s několika opečenými houbami (viz. bod 2) a trochou kokosového krému.
Ta nejlepší lžička!
GOOD MOOD SPOON je blog o čistě rostlinném vaření, který ukazuje, že veganská strava je rozmanitá, chuťově skvělá a na pohled krásná. Píše, fotí i vaří Daniela Pešová, studentka medicíny, kterou přátelé stále přemlouvají, aby si namísto ordinace otevřela kavárnu. Recepty snadné i náročnější, ze surovin základních i těch, které jste možná dosud neznali, vždy sezonní a zdravé.