Suroviny
- šafrán (nitky šafránu) 1 lžička
- voda (teplá ) 3 lžíce
- hladká mouka 500 g + na poprášení
- cukr krupice 75 g
- sušené droždí (instantní ) 10 g
- plnotučné mléko (teplé) 175 ml
- vejce (středně velká, prošlehaná) 2 ks
- máslo (může být i solené) 75 g
- sušené rozinky (tmavé ) 75 g
- sušené rozinky (zlaté ) 75 g
- kandovaný citron (kandovaná citrusová kůra nakrájená na malé kousky) 75 g
- slunečnicový olej (na vymazání formy)
- sůl 1/2 lžičky
Dokončení
- hladká mouka 25 g
- slunečnicový olej 1 lžíce
- voda (studená ) 2–3 lžíce
Potření
- pomerančová šťáva (čerstvá ) 75 ml
- cukr krupice (nebo med) 2 lžíce
Postup přípravy
- Na středním plameni rozehřejte malou pánvičku a nasucho za stálého potřásání v ní opražte nitky šafránu, až trochu ztmavnou. Pak je vsypte do hmoždíře a rozetřete na jemný prášek, který zalijte teplou vodou a nechte vychladnout.
- Do mísy prosejte mouku, sůl, cukr a droždí. Uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj šafránový roztok, teplé mléko, vejce a 75 g rozpuštěného másla, pak prsty lehce promíchejte, až se vše spojí do mírně lepkavého těsta. Je-li třeba, přidejte 1 lžíci teplé vody.
- Těsto vyklopte na pomoučenou plochu a 10 minut ho hněťte, až bude hedvábně hladké. Vložte ho do olejem vymazané mísy, přetáhněte fólií a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem, trvá to asi hodinu až hodinu a půl. Pak ho vyklopte na pomoučenou plochu, vytlučte z něj vzduch a postupně ho posypávejte rozinkami a kandovanou kůrou a zapracovávejte je do těsta.
- Těsto vraťte do olejem vytřené mísy a nechte znovu asi hodinu kynout, až zdvojnásobí objem. Pak ho rozdělte na 10 stejně velkých kousků a ty vytvarujte na vyšší baculaté válečky. Vkládejte je těsně vedle sebe do máslem vymazané chlebíčkové formy o objemu 2 litry, vložte ji do velkého plastového sáčku a nechte bochánky na teplém místě ještě asi 1 hodinu kynout nebo až těsto vyběhne k okrajům formy. Až se tak stane, předehřejte troubu na 180 °C a promíchejte mouku s olejem a vodou na hustší kašičku. Tou namalujte na každý bochánek tradiční křížek, nejlépe tak, že směs vložíte do silnějšího plastového sáčku, kterému pak odstřihnete roh, nebo použijte cukrářský sáček.
- Formu vložte do trouby a bochánky pečte asi 35 až 40 minut dozlatova. Mezitím si svařte v kastrůlku pomerančovou šťávu s cukrem nebo medem na lepkavý rozvar. Bochánky vyndejte z trouby a vyklopte je z formy na drátěnou mřížku, obraťte a přelijte nebo potřete rozvarem. Podávejte krájené na plátky.