návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Anglický velikonoční bochánkový chlebíček

8–10 porcí
do 1 hodiny
Anglický velikonoční bochánkový chlebíček
Anglický velikonoční bochánkový chlebíček Autor: Johana Pošová
V Británii nejsou Velikonoce přípustné bez kynutých, křížkem ozdobených žemliček Cross buns plných rozinek. V této verzi se pečou dohromady v chlebíčkové formě a ozvláštňuje je i luxusní přídavek trochy šafránu, což bývalo běžné i u našich sladkých kynutých těst. Typicky britské je podávání s hustou sbíranou smetanou (clotted cream), kterou můžete směle nahradit třeba italským mascarpone nebo plátky hezky po česku potřít dobrým máslem.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Na středním plameni rozehřejte malou pánvičku a nasucho za stálého potřásání v ní opražte nitky šafránu, až trochu ztmavnou. Pak je vsypte do hmoždíře a rozetřete na jemný prášek, který zalijte teplou vodou a nechte vychladnout. 
  2. Do mísy prosejte mouku, sůl, cukr a droždí. Uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj šafránový roztok, teplé mléko, vejce a 75 g rozpuštěného másla, pak prsty lehce promíchejte, až se vše spojí do mírně lepkavého těsta. Je-li třeba, přidejte 1 lžíci teplé vody.
  3. Těsto vyklopte na pomoučenou plochu a 10 minut ho hněťte, až bude hedvábně hladké. Vložte ho do olejem vymazané mísy, přetáhněte fólií a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí objem, trvá to asi hodinu až hodinu a půl. Pak ho vyklopte na pomoučenou plochu, vytlučte z něj vzduch a postupně ho posypávejte rozinkami a kandovanou kůrou a zapracovávejte je do těsta.
  4. Těsto vraťte do olejem vytřené mísy a nechte znovu asi hodinu kynout, až zdvojnásobí objem. Pak ho rozdělte na 10 stejně velkých kousků a ty vytvarujte na vyšší baculaté válečky. Vkládejte je těsně vedle sebe do máslem vymazané chlebíčkové formy o objemu 2 litry, vložte ji do velkého plastového sáčku a nechte bochánky na teplém místě ještě asi 1 hodinu kynout nebo až těsto vyběhne k okrajům formy. Až se tak stane, předehřejte troubu na 180 °C a promíchejte mouku s olejem a vodou na hustší kašičku. Tou namalujte na každý bochánek tradiční křížek, nejlépe tak, že směs vložíte do silnějšího plastového sáčku, kterému pak odstřihnete roh, nebo použijte cukrářský sáček.
  5. Formu vložte do trouby a bochánky pečte asi 35 až 40 minut dozlatova. Mezitím si svařte v kastrůlku pomerančovou šťávu s cukrem nebo medem na lepkavý rozvar. Bochánky vyndejte z trouby a vyklopte je z formy na drátěnou mřížku, obraťte a přelijte nebo potřete rozvarem. Podávejte krájené na plátky.
Reklama
Související témata: Sladké , Anglická kuchyně
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Přečtěte si také