Suroviny
- mandle 150 g
- Datle 100 g
- kokosový olej 1 lžíce
- kešu oříšky, namočené 100 g
- javorový sirup nebo med
- šťáva z 1/2 limetky
- čerstvé jahody 200 g
Potraviny se konzumují čerstvé (nebo ohřáté či usušené do 42–45 °C). Můžete využít i klíčení, mixování nebo odšťavňování. Raw strava je především vitariánská a může být velmi rozmanitá. Zahrnuje nejen výborné dezerty, ale také polévky, krekry nebo třeba saláty.
Postup přípravy
- Nejdřív si připravte krustu. Mandle, datle a trochu kokosového oleje rozmixujte dohromady. Můžete nechat hrubší strukturu. Bude to krusta pro krém.
- Do formy na muffiny, kterou trošku vymažte, dejte zhruba lžíci směsi na krustu a hezky pomocí prstů vytvořte kopii košíku. Vnitřek musí zůstat dutý, tam později nalijeme krém.
- Jakmile naplníte všechny košíčky, tak dejte formu do mrazáku nebo lednice a pusťe se do krému.
- Kešu oříšky, zhruba 100 ml vody, javorový sirup, šťávu z limetky a kokosový olej rozmixujte úplně dohladka. Ideální je na to opravdu výkonný mixér nebo tyčový mixér, tím to jde také celkem dobře.
- Vznikne hladký jemný sladký krém. Do každého krustou vytvořeného košíčku ho nalijte tolik, aby od okraje bylo jen pár milimetrů. Krém by vám neměl přetéct.
- Úplně nakonec rozmixujte polovinu jahod, přeceďte je, abyste se zbavili zrníček, a nakonec je vyšlehejte do pěny (můžete použít i šlehačkovou láhev nebo je vůbec nešlehat). Na každý košíček nalijte tenkou vrstvu jahodové pěny.
- Ozdobte jahodami, borůvkami a dejte do lednice ztuhnout.
- Jakmile košíčky ztuhnou, objeďte každý nožem a opatrně vyndejte. Pokud se bojíte, že vám nepůjdou ven, můžete formu ještě vyložit košíčky. Můžete použít papírové nebo klidně silikonové.