Head
Postup přípravy
Ve vyšším hrnci rozehřejte máslo a olej. Přidejte na kostečky nakrájenou cibuli a pórek a nechte za občasného míchání smažit. Mezitím v jiném hrnci spařte rajčata a pak je propláchněte studenou vodou a oloupejte. Do směsi cibule a pórku přidejte sušenou bazalku. Oloupaná rajčata osolte, opepřete, přidejte půl litru vody a nechte asi 20 minut provařit. Poté polévku nechejte vychladnout a rozmichujte tyčovým mixérem do hladka.
Pět plátků toustového chleba pomažte máslem a naskládejte na sebe. Poté ho nakrájejte na kostečky nebo na “tyčinky”, které se k polévce dají přikusovat. Jednotlivé kostky nebo tyčinky vyskládejte na pečící papír, osolte mořskou solí a na pekáči pečte při 180 stupních do zhnědnutí.
Polévku při servírování můžete ještě ozdobit nastrouhaným pepřem a lístkem bazalky. Krutony podáváme na talířku zvlášť.