Zmrzlina
- bílý jogurt 500 g
- smetana ke šlehání 400 ml
- moučkový cukr 180 g
Sorbet
- mražené maliny 500 g
- cukr krupice 100 g
- voda 100 ml
- citronová šťáva
Postup přípravy
Zmrzlina
- Smetanu ke šlehání vlijeme do misky, přisypeme moučkový cukr a rozšleháme do hladka, dokud se cukr nerozpustí. Ke smetaně zašleháme jogurt.
- Směs nalijeme do připraveného zmrzlinovače a dle typu zmrzlinovače necháme vyšlehat, dokud neztuhne. Zmrzlinu podáváme ihned nebo necháme na mrazáku maximálně 1 den.
Sorbet
- Vodu v kastrolu s cukrem svaříme, dokud se cukr nerozpustí, následně necháme vychladnout. Ovoce s šťávou z citrónu rozmixujeme. Po vychladnutí rozvaru přimícháme ovoce a řádně rozmixujeme. Vzniklou směs dáme do nádobky a minimálně hodinu necháme v mrazáku.
- Zmrzlinu se sorbetem nabíráme zmrzlinovou špachtlí, ozdobíme ovocem a mátou.
Autor receptu: Jaroslav Zaoral