Head
- vepřová žebra 1.5 kg
- vinný ocet 150 ml
- česnek 1
Salát
- ocet 1 lžíce
Postup přípravy
- Žebra dáme do vroucí osolené vody, aby byla ponořená, přidáme přepůlenou palici česneku a vlijeme červený vinný ocet. Vaříme na mírném stupni doměkka asi 1,5 hodiny.
- Omáčku připravíme tak, že česnek a zázvor nakrájíme najemno, orestujeme na rozpáleném oleji do zezlátnutí, vmícháme cukr a necháme zkaramelizovat. Přilijeme jablečný ocet a povaříme na středním stupni asi 2 minuty, přidáme kečup a uzenou papriku a svaříme do zhoustnutí. Žebra vyjmeme z hrnce, potřeme připravenou omáčkou a vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem vedle sebe. Pečeme na 230 °C asi 5 minut.
- Salát: Ledový salát natrháme na kousky, přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a jablka na tenké plátky z měsíčků, promícháme v míse. Ocet smícháme se solí a pepřem a metličkou do něj zašleháme ocet. Zálivku vlijeme do salátu a promícháme.
- Žebra se salátem můžeme podávat s opečeným chlebem dle chuti.