Head
- hovězí maso 1 kg
- mrkev 2
- petržel 1
- celer 0.5
- cibule 1
- bobkový list 1
- nové koření 4
- pepř 4
- petržel 1
Postup přípravy
- Hovězí kosti, oloupanou mrkev, oloupanou petržel, oloupaný celer, neoloupanou, pouze přepůlenou cibuli, bobkový list, nové koření i pepř dáme do hrnce, zalijeme 3–3,5 l vody a necháme na slabém plameni pomalu táhnout alespoň tři hodiny, abychom získali silný vývar. Zpočátku sbíráme tvořící se pěnu. Sundáme z ohně, vyndáme maso i zeleninu a vývar přecedíme přes cedník vyložený utěrkou do čistého hrnce. Maso obereme od kostí a vrátíme do polévky. Mrkev, petržel i celer pokrájíme a vrátíme do polévky.
- Strouhání: Promícháme všechny potřebné ingredience do tužšího těsta. To pak přes struhadlo protlačujeme do vroucí polévky. Pár minut provaříme. Polévku podáváme s ozdobenou nasekanou petrželkou.