Suroviny
- mléko 150 ml
- polohrubá mouka 70 g
Head
- slepičí skelet 1-2 kg
- vepřová kost 1 kg
- koření nové
- bobkový list
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Zeleninu očistíme – kromě cibule, kterou necháme ve slupce. Nakrájíme na kostičky a dáme společně se skelety a kostmi (můžou být i hovězí, dávám je tam pro intenzivnější a silnější chuť) s cibulí do trouby upéct skoro až dočerna. Poté přendáme upečenou zeleninu, maso a kosti do pomalého hrnce s kořením a necháme pomalu táhnout 12 hodin. Vznikne silný vývar. Přecedíme ho, dochutíme solí a pepřem. Přidáme do něj zeleninu dle libosti a obrané maso a necháme povařit zeleninu na skus. Podáváme s nudlemi.
- Celestýnské nudle: Vejce rozšleháme s mlékem a přidáme mouku a zbylé ingredience a necháme chvilku odstát. Smažíme na pánvi jako palačinky a nakrájíme na nudličky do polévky.