Banketky
- mouka 500 g
Banketky
Head
Postup přípravy
- Plněné papriky s jemnou pomazánkou: Z očištěných paprik (omyté a bez semeníků) odřízneme větší kus špičky i větší kus vršku, které nakrájíme nadrobno. Máslo pokojové teploty ušleháme společně s pomazánkovým máslem. Přidáme nakrájené kousky paprik, cibulku, petrželku, sůl podle potřeby a promícháme. Zbytek paprik naplníme a dáme zatuhnout do lednice, ideálně přes noc. Poté papriky nakrájíme na tenká kolečka.
- Plněná rajčata s česnekovou pomazánkou: Z rajčat seřízneme vršky a vydlabeme. Sýr nastrouháme do misky na jemném struhadle, přidáme pomazánkové máslo, majolku nebo zakysanou smetanu (můžeme zkombinovat), česnek, dle chuti sůl, pepř a vše dobře promícháme. Pomazánku necháme v chladnu alespoň hodinu rozležet. Dozdobíme bylinkami, hroznovým vínem a vlašskými jádry.
- Okurky s tuňákovou pomazánkou: Připravíme si cibulku, kterou oloupeme, nadrobno nasekáme a promícháme s tuňákem. Z citronu vymačkáme čerstvou šťávu. Tuňáka doplníme o majonézu, hořčici, šťávu z citronu, sůl a pepř - vše podle chuti. Nakonec přidáme i tavený sýr. Dobře promícháme.
- Banketky: Na kvásek smícháme teplejší mléko, kvasnice, špetku cukru a necháme asi čtvrt hodiny vzejít. Mouku, máslo, sůl a kvásek vymícháme v tužší těsto a necháme asi 30 - 45 minut v teple kynout. Z kousků těsta pak vyválíme kruh. Placku rozkrájíme na trojúhelníčky, které potom stáčíme od širšího konce. Hotové pak pokládáme na vymaštěný plech nebo pečicí papír a potřeme žloutkem rozšlehaným s troškou mléka. Pečeme v troubě asi 20 minut při 175 hořčice C.