Jogurtový salát
Head
- olivový olej 1 šálek
- cibule 6 kus
- rýže 1,5 šálek
- petržel 1 šálek
- kopr 1,5 šálek
- piniové oříšky 0,5 šálek
- máta 2 lžíce
- citron 2 kus
- sůl
Postup přípravy
- Vinné listy opláchneme a dáme je na 3-5 minuty do vroucí vody, poté je vyndáme a dáme stranou. Ve velké pánvi zahřejeme půl šálku olivového oleje a přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a smažíme ji pět minut, dokud nezesklovatí. Smícháme rýži, nasekanou petržel, kopr, mátu, sůl a pepř. Přidáme citronovou šťávu a dáme vychladit.
- Listy naplníme připravenou směsí a pevně svineme. Naplněné vinné listy skládáme těsně vedle sebe do hrnce, přidáme olej, vodu, přiklopíme a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen a při nízké teplotě dusíme 45 minut až 1 hodinu, dokud listy nebudou jemné a rýžová náplň se uvaří. Vinné listy podáváme s jogurtovým salátem.
- Jogurtovo-okurkový salát: Okurku nakrájíme na velmi malé kousky a dáme do mísy. Přidáme jogurt, koření a promícháme, necháme v lednici vychladnout.