Kynutý knedlík špaldový
- špalda 300 g
Jáhlový knedlík
- pohanka 3 lžíce
Postup přípravy
- „Vepřo“: Do zapékací misky dáme trošku oleje, přidáme na plátky nakrájený tempeh a na měsíčky nakrájenou cibuli a dáme péct na 170°C asi 20 minut, můžeme podlít vodou a dochutit tamari.
- „Zelo“: Na kostičky nakrájenou cibulku orestujeme na oleji, přidáme sůl a pak na nudličky nakrouhané špičaté zelí. Přidáme bobkový list a nové koření a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme kysané zelí a dochutíme umeoctem.
- „Knedlo“ (jáhlový knedlík): Hrnek uvařených jáhel smícháme s pohankovou moukou a solí a vypracujeme hutné těsto, mokrými rukami vytvarujeme knedlíky, zabalíme je do fólie a vaříme ve vodě asi 40 min.
- Kynutý knedlík špaldový: Pomeleme si 300 g špaldy, připravíme si kvásek (kvasnice, rýžové mléko, teplá voda a kokosový cukr). Kvásek smícháme s moukou a solí, prohněteme, a necháme kynout asi 30 minut. Pak vytvarujeme knedlíky, které uvaříme ve vodě nebo na páře za 20 minut.