Head
- telecí maso 5 ks
- candát 1 ks
Domácí majonéza
Head
- paprika 2 lžíce
Head
Bramborový salát
- pepř 5 kuliček
- koření nové 5 kuliček
Postup přípravy
- Filet z candáta omyjeme, osušíme, nakrájíme na jednotlivé porce, zakápneme citronem a necháme cca 10 minut odpočívat. Mezitím si smícháme mouku s mletou paprikou a candáta obalíme v mouce, pak v rozšlehaném vejci a ve strouhance. Smažíme pomalu do zlatova na přepuštěném másle. Po usmažení vložíme do kastrolu vyloženém alobalem a přidáme pod alobal trošku vody, na candáta dáme plátky másla, dáme pod pokličkou do trouby rozehřáté na 160 °C, a tak udržíme řízečky křupavé a teplé.
- Telecí maso umyjeme osušíme a nařízneme okraje, naklepeme hřbetem ruky, uprostřed prořízneme, aby se nekroutilo, osolíme a také obalíme v hladké mouce, vajíčku rozšlehaném se smetanou a ve strouhance. Řízky smažíme na přepuštěném másle pomalu do zlatova a také uložíme do kastrolu vyloženém alobalem s troškou vody pod alobalem a poklademe plátky másla, dáme do trouby, aby řízky zůstaly teplé a křupavé.
- Bramborový salát: Brambory uvaříme ve slupce, slijeme a necháme vychladnout, pak je oloupeme a nakrájíme. Zeleninu očistíme a uvaříme doměkka ve vodě s octem a kořením, pak nakrájíme na malé kousky. Přidáme scezený hrášek, cibuli a okurky nakrájené najemno. Vejce uvaříme natvrdo, prudce zchladíme a nakrájíme nadrobno, opatrně vmícháme do hotového salátu, abychom je úplně nerozbili.
- Uděláme si majonézu: Žloutky mixujeme za postupného přilévání oleje, zakápneme pár kapkami citronu. V míse smícháme majonézu, velkou lžíci plnotučné hořčice, zakysanou smetanu, dochutíme solí, pepřem a lákem z okurek a spojíme brambory se zeleninou. Salát dáme vychladit a necháme chvíli rozležet.