Head
- mouka 250 g
- vejce 1
- cukr 120 g
- vanilkový extrakt kapky
- citronová kůra
Postup přípravy
- Veškeré ingredience si připravíme alespoň půl hodiny před samotnou přípravou těsta, aby mělo vejce pokojovou teplotu a máslo změklo.
- Nejprve do mísy vložíme moučkový cukr, změklé máslo nakrájíme na menší kousky, aby se lépe zpracovalo. Směs smíchejte v robotu, kam přidejte jedno vejce, citrónovou kůru a vanilkový extrakt. Pak pomalu přidejte mouku. Hotové těsto ještě propracujte na pracovní desce a nechte alespoň hodinu odležet v ledničce, aby se vše krásně spojilo. Těsto si můžeme připravit i den předem.
- V další fázi vyválejte těsto na tenký plát a připravte si formičky. Formičky naplňte, poté vystřihněte z pečicího papíru čtverec nebo kolečko o něco větší než formička. Těsto propíchejte vidličkou a položte na něj pečicí papír. Na to vsypte fazole nebo speciální pečící kamínky, aby těsto udrželo tvar košíčku.
- Troubu předehřejte na 175 °C. Připravené košíčky vložte do trouby a po 6–8 minutách vyjměte z trouby, odstraňte fazole i papír. Košíčky vraťte zpět do trouby zhruba na dalších 6–8 minut. Zlatavé košíčky nechte ještě ve formičce, po chvíli je opatrně vyjměte.
- Opatrně naplníme krémem z mascarpone a zakysané smetany a ozdobíme libovolným ovocem.