Karlovarský knedlík
- dětská krupička ( - volitelné ) 2
- krutony 500 g
- petržel ( - volitelné )
- vejce 1
Postup přípravy
- Maso prošpikujeme slaninou, kterou si dáme na dvě hodiny do mrazáku, aby se s ní lépe pracovalo. Do masa uděláme menší otvory a do nich vkládáme slaninu. Maso pak vložíme do hlubokého plechu, přidáme koření a zeleninu, zalejeme vodou, přiklopíme druhým víkem a dáme péct na 180 °C cca na 3 hodiny, poté stáhneme na 110 °C a pečeme ještě cca 8 hodin.
- Po upečení maso necháme vychladnout a nakrájíme na plátky, které dáme zvlášť do mísy a udržujeme je v teple. Kořenovou zeleninu rozmixujeme a přidáme do vývaru. Pokud je potřeba, tak zahustíme zásmažkou připravenou z másla a hladké mouky, dochutíme dle potřeby citronem, popřípadě cukrem, přidáme smetanu a promícháme.
- Karlovarský knedlík: V míse smícháme krutony, žloutek, nasekanou pažitku a mouku, směs necháme odstát 10 minut. Mezitím nachystáme sníh z bílku, který smícháme se směsí a tvarujeme knedlíky. Vytvarované knedlíky zabalíme do fólie potřenou olejem a dáme do vroucí vody, vaříme 25 minut. Podáváme s brusinkou, šlehačkou a citronem.