Kynutý houskový knedlík
- mouka 0.5 kg
Head
- špek 100 g
Head
Postup přípravy
- Dopředu očistíme maso a zasypeme ho jedlou sodou. Druhý den maso pečlivě očistíme, prošpikujeme slaninou a svážeme provázkem. Osolíme a opepříme, rozpustíme máslo se sádlem a opečeme maso ze všech stran dozlatova. Do výpeku přidáme nakrájenou zeleninu mimo cibule a restujeme, později přidáme cibuli, potom přidáme cukr, necháme zkaramelizovat a zalejeme octem, který necháme odpařit. Nakonec přidáme hořčici a podlijeme vodou. Všechno vlijeme do pekáče a s masem a kořením pečeme v troubě na 170 °C asi dvě hodiny. Po upečení vyjmeme maso a koření, zeleninu a 2 lžíce brusinek rozmixujeme, přilejeme šlehačku, dochutíme citronem nebo cukrem.
- Houskový knedlík: Připravíme si kvásek, rozmícháme droždí s cukrem, potom smícháme mouku, sůl a mléko. Přidáme kvásek a uhněteme těsto, do kterého vmícháme nakrájené housky. Necháme vykynout asi 45 minut. Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly, vytvarujeme knedlíky a dáme vařit vodu. Knedlíky přikryjeme a necháme ještě kynout, potom vhodíme do vody a vaříme 20 minut.