Suroviny
Domácí knedlík
- polohrubá mouka 500 g
- vejce 1
- droždí
- sůl
Postup přípravy
Svíčková
- Maso si omyjeme a prošpikujeme. Osolíme, opepříme a dáme na rozpálenou pánev a necháme ze všech stran zatáhnout. Nakrájíme si kořenovou zeleninu, kterou dáme do pekáče společně s masem. Přidáme bobkový list, nové koření, hořčici a sůl, podlijeme vodou a dáme do trouby péct na 200 °C cca na dvě hodiny.
- Poté maso vytáhneme, necháme odpočinout a zeleninu rozmixujeme. Přes cedník pak ještě celou směs propasírujeme do jiného kastrolu. Přepasírovanou směs dáme na sporák provařit, přidáme smetanu a mléko. Mléko přidáváme dle hustoty. Dochutíme solí, pepřem, citronem a popřípadě cukrem.
Domácí knedlík
- Mouku si ochutíme solí a rozklepneme vejce. V hrnku si uděláme kvásek, který jakmile bude hotový, nalijeme k mouce a vytvoříme vláčné těsto. Postupně přiléháváme vodu, dokud těsto nebude vláčné.
- Když máme těsto hotové, necháme pod utěrkou cca hodinu kynout. Když máme těsto vykynuté, uděláme stejné válečky. V hrnci přivedeme vodu k varu, dáme válečky na napařovak a 20-25 minut vaříme pod poklicí. Hotové knedlíky propícháme a máme hotovo.
Svíčková a domácí knedlík