Domácí chléb
- kvásek 3 PL
Domácí chléb
- kmín 2 ML
Postup přípravy
- Škvarková domácí pomazánka: Škvarky, česnek, cibuli a 1 vejce najemno pomeleme, přidáme pepř, hořčici, dosolíme dle chuti škvarků. Sádlo přidáme pouze tehdy, když by byly škvarky hodně masité. Vše dáme ztuhnout do chladu. Před podáváním vytáhneme zhruba 30 minut.
- Domácí chleba: Kvásek smícháme s vodou, přidáme mouku, sůl, kmín a pořádně vyhněteme v lepivé těsto. Necháme 4–6 hodin odpočívat, každých 30–60 minut můžeme překládat, ale není to nutností, jen to podpoří kynutí. Po pár hodinách si těsto vyklopíme na pomoučený vál a vytvarujeme bochník, který vložíme do cedníku vyloženým pomoučenou utěrkou nebo klasicky do ošatky. Do trouby vložíme dva pekáče. Jeden vespod trouby, druhý na mřížku doprostřed a rozehřejeme na 250 °C. Po nahřátí trouby vyklopíme bochník na pečicí papír a pak do trouby na plech, který je položený výše. Na ten spodní dáme sklenici vody, která se bude postupně odpařovat. Po 15 minutách ztlumíme na 190 °C a vytáhneme spodní plech. Pečeme dalších cca 35 minut, poté necháme zcela vychladit na mřížce.