Piškotový plát
- vejce 4
- cukr 77 g
- polohrubá mouka 77 g
- olej 20 g
Želé blok
- švestková povidla 110 g
- mléko 80 g
- crepito fix 15 g
- rum 20 g
- citronová šťáva
Maková pasta
- mletý mák 100 g
- mléko 100 g
- cukr krupice 50 g
Maková mouse
- smetana ke šlehání 500 g
- mléko 250 g
- cukr krupice 50 g
- crepito fix 50 g
- maková pasta
Na dokončení
- čokoláda (75%) 250 g
Postup přípravy
Piškotový plát
- Troubu rozehřejeme na 200 °C a plech vysteleme pečicím papírem. Celá vejce a cukr dáme šlehat do robotu na plné otáčky cca 7 minut. Dále přidáme olej a už jen krátce prošleháme.
- Nakonec přidáme mouku a zapracujeme ji jen gumovou stěrkou. Vzniklé těsto přeneseme na plech, zarovnáme a pečeme cca 10 minut v dobře vyhřáté troubě na 200 °C. Plát necháme vychladnout.
Želé blok
- Do povidel přidáme rum, citronovou šťávu a promícháme. Dále svižně všleháme crepito fix a hned po něm přidáme mléko, rychle promícháme, nalijeme do forem. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni (zbytek si necháme na přilepení koulí ke korpusu).
- Z piškotového plátu vyřežeme kolečka (zbytek plátu, který nám zbude, zabalíme do fólie, budeme ho ještě potřebovat na dokončení dezertu) a namočíme je v rozpuštěné čokoládě, dáme na chvíli zchladnout do mrazáku. Zchladlá kolečka položíme na želé bloky ve formě a dáme do mrazáku na noc zamrznout.
Maková pasta
- Den dopředu si namočíme mák do mléka a necháme ho přes noc přikrytý v lednici. Do namočeného máku přidáme cukr a přivedeme k varu a asi 3 minuty povaříme.
- Vzniklou pastu necháme zchladit na pokojovou teplotu.
Maková mouse
- Smetanu vyšleháme do konzistence řeckého jogurtu a dáme stranou. V další misce smícháme metličkou crepito fix a cukr, přidáme makovou pastu.
- Dále přidáme mléko a rychle rozmixujeme tyčovým mixérem. Vzniklou směs metličkou zapracujeme do našlehané smetany.
Sestavení
- Do forem ve tvaru koulí nalijeme makovou mouse. Mražené želé bloky vyloupeme z formy a vmáčkneme je do makové mousse ve formách na koule.
- Zahladíme cukrářskou špachtlí a dáme přes noc zamrazit.
Polévání
- Mirror glaze směs dáme do hrnce, přidáme vodu, rum a metličkou promícháme. Na mírném plameni zahříváme a mícháme už jen gumovou stěrkou. Směs zahřejeme na 80 °C a necháme vychladnout na 30 °C. Vychladlou směs rozmixujeme tyčovým mixérem. Ze zbylého piškotového plátu vykrájíme kolečka, na která budeme dezert pokládat.
- Zbytek čokolády opět rozehřejeme ve vodní lázni. Vzniklá kolečka přilepíme čokoládou k talíři. Mražené koule vyloupneme z forem a položíme na mřížku. Koule polijeme mirror polevou, chvilku necháme okapat a pomocí špejle je přeneseme na piškotová kolečka. Nakonec koule ozdobíme pečetí.
Autor receptu: Jan Jirka