Knedlík
- mléko 300 ml
 
Guláš
- kyselé zelí 500 g
 
Knedlík
- vejce 2
 
Guláš
Knedlík
- sůl 2 ML
 
Guláš
- zakysaná smetana
 - bobkový list
 - nové koření
 - kmín
 - mouka
 - vývar ( - volitelné )
 - pepř
 - sůl
 
Postup přípravy
- Knedlík: Všechny ingredience smícháme v robotu do nelepivého těsta, necháme kynout asi 45 minut na teplém místě. Po vykynutí znovu propracujeme a vytvoříme dva stejně velké knedlíky, které necháme kynout dalších 20 minut. Poté je vložíme na pařák a paříme asi 20–25 minut pod pokličkou. Hotové propícháme vidličkou nebo špejlí.
 - Guláš: Slaninu nakrájíme nadrobno a rozpustíme v hrnci, přidáme nakrájenou cibuli, necháme smažit dozlatova, poprášíme paprikou, necháme rozvonět a přidáme nakrájené maso na kostky, orestujeme, přidáme koření, podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka. Před koncem dušení přidáme kysané zelí. Až je vše měkké, zahustíme omáčku hladkou moukou rozmíchanou v kysané smetaně a dochutíme solí, pepřem, popřípadě vodou slitou ze zelí.