Suroviny
Postup přípravy
Uvaříme si silnou tureckou kávu. Cukrářské piškoty vyskládáme do formy nebo misek, piškoty polijeme, aby byly nasáklé a změkly. Zakysanou smetanu smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem, navrstvíme na piškoty. Opakujeme ještě jednou. Nahoru dáme buď čerstvé ovoce, v tom případě není nutno zalévat želatinou, jinak je možné použít ovoce zakonzervované a úplně horní vrstvu zalít želatinou. Dáme odležet do lednice, můžeme dozdobit čerstvou mátou.
Ledová káva: Do sklenice naskládáme asi do poloviny led, převaříme si vodu a do hrnečku zvlášť vložíme čtyři lžíce kvalitní instantní kávy, kterou zalijeme vroucí vodou. Do sklenky o obsahu 330 ml nalijeme přes led třetinu připravené kávy, zbytek centimetr pod okraj dolijeme mlékem, můžeme ale dolít i půl mléka a půl studené vody. Ice coffee dozdobíme šlehačkou, přelijeme toppingem nebo vaječným koňakem, a podáváme s brčkem.