Suroviny
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Dno a stěny otevírací dortové formy o průměru 20 cm lehce vymažeme olivovým olejem. Dno vyložíme kolečkem pečicího papíru. Boky poprášíme moukou a přebytek oklepeme. Nalámáme 200 g čokolády do ohnivzdorné misky. Postavíme ji na kastrol s mírně vroucí vodou tak, aby se dno misky nedotýkalo hladiny vody, a necháme čokoládu za občasného promíchání rozpustit. Opatrně sejmeme a dáme stranou.
Řepu oloupeme (vezmeme si gumové rukavice), rozčtvrtíme, v robotu nahrubo nastrouháme a dáme do misky. Vejce oddělíme, bílky dáme do čisté mísy, žloutky přidáme k řepě stejně jako cukr, mandle, prášek do pečiva, kakao a rozpuštěnou čokoládu. Vše dobře promícháme. Bílky ručně nebo elektrickými metlami ušleháme dotuha. Pomocí stěrky zatřeme čtvrtinu sněhu do těsta, které tím trochu povolí, pak zatřeme i zbytek sněhu, ale těsto přespříliš nemícháme.
Těsto přesuneme do připravené formy a stěrkou ho hezky rovnoměrně rozetřeme. Pečeme asi 50 minut, až těsto hezky vyběhne a bude propečené (zkusíme špejlí). Hotový dort necháme chvilku chladnout, pak ho opatrně vyklopíme na mřížku a necháme úplně vychladnout. Před podáváním ho ozdobíme zbylou rozpuštěnou čokoládou.