Domácí bageta
- pšeničná mouka 250 g
- žitná mouka 250 g
Hovězí srdce
Hovězí srdce
Postup přípravy
- Hovězí srdce zbavíme nečistot, rozčtvrtíme, vložíme do hrnce se zeleninou a kořením, v papiňáku vaříme do měkka asi 20 minut, v normálním hrnci zhruba tři hodiny.
- Bagety: Oba druhy mouky smícháme v míse. Droždí rozpustíme v 300–350 ml vlažné vody, vmícháme cukr, přilijeme k mouce a smícháme. Přidáme sůl a vše hněteme nejprve v míse, potom několik minut na pomoučené pracovní ploše, dokud těsto nepřestane lepit a není hladké a vláčné. Přikryjeme a těsto necháme 40 minut kynout.
- Jádra vlašských ořechů nahrubo nasekáme a spolu s tymiánem vmícháme do těsta. Složíme kuchyňskou utěrku tak, aby vznikly dva žlábky. Těsto vytvarujeme do dvou dlouhých baget a položíme do pomoučených drážek. Necháme ještě 30 minut kynout. Troubu předehřejeme na 220 °C, bagety položíme na plech s pečicím papírem. Několikrát je příčně nařízneme a povrch potřeme vodou. Bagety pečeme asi 35–40 minut, poté necháme vychladnout.