vývar
- rajčata 1 kus
- řapíkatý celer 2 kusy
- petržel 1 kus
- petrželová nať kousek
- mrkev 2 kusy
- cibule 1 kus
- sůl dle chuti
polévka
- mrkev (větší) 1 kus
- petržel (střední) 1 kus
- šalotka (nebo půl cibule) 1 kus
- řapíkatý celer 2 kusy
- česnek 2 menší stroužky
- máslo 50 g
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- smetana (30%) 60 ml
- zeleninový vývar 600 až 700 ml
- hladkolistá petržel dle potřeby
- dýňová semínka (nebo oříšky) dle potřeby
- pomeranč (na ozdobu) dle potřeby
- pórek dle potřeby
- sůl dle potřeby
- pepř dle potřeby
Postup
- Vývar: Dáme vařit asi 850 ml vody. Zeleninu očistěme a rozkrojíme na půlky. Rozpálíme pánev s nepřilnavým povrchem (nasucho) a zeleninu opečeme, aby místy byla hnědá. Poté vhodíme do vroucí vody, osolíme a vaříme 30–45 minut. Zeleninový vývar se může vařit naplno na rozdíl od vývarů masových.
- Polévka: Pórek opláchněme a rozdělíme na bílou část a zelenou část. Mrkev, řapík i petržel očistěme škrabkou a vše společně s bílou částí pórku nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme na stejně velké kusy, jako je zelenina. Zelenou část pórku také nasekáme, ale ponecháme ji prozatím stranou. Česnek oloupeme a nasekáme na plátky.
- Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a olivový olej. Přidáme nasekanou mrkev, celer, bílou část pórku a petržel a restujeme asi 4 minuty na středním plamení. Poté přidáme cibuli a restujeme ještě asi 3 minutky. Nakonec přidáme česnek, opékáme ještě minutu a podlijeme vývarem. Hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme na vyšší stupeň asi 5–7 minut, dokud nebude zelenina měkká. Po této době přidáme zelenou část pórku a vaříme přikryté ještě tak 3 minuty, dokud pórek nezměkne. Chce to hlídat, aby se nepřevařil, protože tím přichází o krásnou barvu. Osolíme a lehce opepřeme.
- Polévku přelijeme do mixéru a rozmixujeme úplně dohladka. Použít můžeme i tyčový mixér. Pokud chcete, nyní můžeme přidat trochu smetany, a ještě lehce vymixovat. Polévka bude mít díky vývaru plnou chuť, bude krásně hustá díky základu z kořenové zeleniny a bude mít krásnou svítivou barvu, protože jsme zelenou část pórku přidali až nakonec. Nemusíte se bát, že by základ ze zeleniny potlačil chuť pórku, naopak, perfektně ji doplní, protože chuť pórku je velmi výrazná.
Autor receptu: Denisa Mašková