Suroviny
- květák 1/2 -
- pórek 1 -
- brambory 1 -
- zeleninový vývar 1 l
- mandle 80 g
- máslo 1 PL
- citronová šťáva 1 PL
- smetana 100 ml
- koření dle chuti -
- sůl -
Postup přípravy
- Očistíme a na kolečka nakrájíme pórek, oloupanou bramboru na kostičky a květák rozebereme na růžičky. V kastrolku na lžíci másla zpěníme pórek, chvilku restujeme, přidáme bramboru, květák a většinu mandlí, promícháme a zalijeme vývarem. Lehce osolíme a vaříme s pokličkou asi 15 minut.
- Uvařenou polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Polévku můžeme zjemnit smetanou, poté krátce povařit a vypnout. Dochutíme citrónovou šťávou. Podáváme pokapaným mandlovým olejem ozdobeným praženými mandlemi a pórkem.