Suroviny
- rajčata 1–2 kg
- červená cibule 3–4 kusů
- červené pesto 1–2 lžic
- česnek 3–4 stroužky
- třtinový cukr dle chuti
- olivový olej dle chuti
- ocet trochu
- bobkový list dle chuti
- nové koření dle chuti
- smetana dle chuti
- parmazán dle chuti
- chilli dle chuti
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
Postup
- Rajčata si omyjeme a dáme na plech, přidáme očištěnou a na měsíčky pokrájenou cibuli, řádně osolíme a opepříme.
- Rajčata polijeme olivovým olejem, přidáme bobkový list, pokapeme octem, podlijeme a přidáme česnek. Dáme do trouby na plný výkon cca na 30 minut.
- Poté rajčata necháme vychladnout, obereme od stonků a dáme do hrnce.
- Přidáme zbylou šťávu z pečení, cibuli a vyloupaný česnek, koření dáme stranou.
- Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Na zvýraznění chutí můžeme přidat lžíci červeného pesta.
- Před podáváním ozdobíme smetanou a parmezánem.
Autor receptu: Eva Zekaj