Suroviny
Postup přípravy
- Očištěnou a osolenou dýni nakrájenou na měsíčky zakápneme olejem a pečeme na 200 °C do zkaramelizování. Mrkev a petržel omyjeme, oloupeme, nakrájíme na půlměsíčky. Cibuli nasekáme najemno. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Na másle opečeme dozlatova nakrájenou kořenovou zeleninu, přidáme nakrájenou cibuli, chvilku restujeme a přidáme nakrájený česnek. Zalijeme ¾ vývaru a povaříme cca 5 minut.
- Do hrnce přidáme dýni a rozmixujeme dohladka. Zbytkem vývaru upravíme hustotu. Snížíme žár a přilijeme smetanu, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Podáváme se smetanou, kouskem pečené dýně a s opraženými semínky.