Domácí focaccia
- mouka 500 g
Domácí focaccia
Postup přípravy
- Omyté cukety podélně rozřízneme, lžící vydlabeme měkkou část dužniny, vnitřek částečně vydlabeme a takto připravené cukety osolíme a opepříme. Šunku a cibuli nakrájíme na malé kostičky a opečeme spolu na pánvi dozlatova (dáme vychladnout do větší mísy). Rajčata rozřízneme a lžící vybereme semínka, rajčata nakrájíme na malé kostečky, sýr nastrouháme a vše přidáme do mísy. Prolisujeme česnek, přidáme koření dle chuti a vše promícháme. Ke směsi přidáme 2 kostky taveného sýru a důkladně vše promícháme. Směsí plníme půlky cuket, nahoru můžeme nastrouhat sýr (ementál, parmezán atd.).
- Domácí focaccia: Odvážíme si mouku a do mouky přidáme odměřenou teplou vodu. Nadrobíme droždí, přidáme sůl a koření. Těsto uhněteme. Hněteme tak dlouho, až se začnou v těstě vytvářet bublinky. Těsto musí být lepivé. Necháme kynout cca 30 minut. Těsto po vykynutí přeneseme na plech potřený olivovým olejem a rozprostřeme po plechu. Těsto by mělo mít tloušťku 1,5 až 3 cm. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme ještě 10 minut kynout. Po 10 minutách bude povrch lehce oschlý. V tuto chvíli do těsta uděláme dolíčky. Na těsto nalijeme olivový olej. Posypeme hrubou solí, pokrájenými sušenými rajčaty a olivami, lehce zamáčkneme do těsta. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 ˚C a pečeme cca 20 minut dozlatova.