Head
- vepřové maso - -
Pepřová omáčka
- nakládaný pepř - -
- hovězí vývar - -
Šťouchané brambory
- kurkuma 1 ML
Head
- česnek - -
Head
- pepř - -
Postup přípravy
- Panenky si očistíme a rozkrojíme napůl, vzniknou čtyři špalíčky, do kterých uděláme ostrým nožem kapsu, panenky osolíme opepříme – i vevnitř v kapse. Do každého špalíčku dáme 4–5 sušených švestek zabalených ve slanině. Každý špalíček obalíme ve slanině, na každý kus asi 4–5 plátků slaniny, omotáme kuchyňským provázkem, ať slanina na panence hezky sedí. Naskládáme do krabičky, zalijeme jedním hrnkem oleje, posypeme sušeným česnekem a natrháme rozmarýn. Zavřeme krabičku a necháme marinovat alespoň 12 hodin. Po uplynulých 12 hodinách panenku zbavíme provázku, rozpálíme si pánev s kapkou oleje a panenky z každé strany opečeme, necháme zatáhnout. Vložíme do pekáčku a dáme do rozpálené trouby dodělat asi na 15 minut na 200 °C. Vyndáme a rozkrájíme na plátky, které jsou vevnitř růžové, aby maso zůstalo šťavnaté.
- Šťouchané brambory: Brambory si oloupeme, nakrájíme na kostky a dáme vařit do osolené vody. Mezitím si nakrájíme cibule na malé kousky a osmažíme na pánvi dozlatova. Když jsou brambory měkké, slijeme vodu. Přidáme sůl a pepř, jednu malou lžíci kurkumy, půl kelímku smetany a osmaženou cibuli. Rozmačkáme a promícháme.
- Pepřová omáčka: Pánev, na které jsme zatahovali panenku, znovu rozpálíme, přidáme čtvrt másla na kostky a šleháme. Do hmoždíře si dáme půl skleničky zeleného pepře i s lákem, rozdrtíme a přidáme na pánev, necháme restovat. Zalejeme smetanou a necháme provařit, po chvíli přidáme vývar, necháme vařit. Na závěr přidáme jednu lžíci větší tmavé jíšky. Osolíme, opepříme a podáváme.