Domácí housky
- mouka 450 g
Head
- žervé 2 kelímek
- vlašské ořechy 1 lžíce
- petržel ks
Domácí housky
- sádlo 4 lžíce
Head
- sherry 1 lžíce
Postup přípravy
- Čekankové puky rozebereme na jednotlivé listy, opláchneme studenou vodou a osušíme utěrkou. Připravíme směs se žervé, nasekaných ořechů, nasekanou petrželí se sherry a najemno nakrájenou šunkou. Touto směsí naplníme jednotlivé listy čekanky a ozdobíme petrželí.
- Domácí housky: Ve vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme 25 minut kynout. Těsto rozdělíme na osm kusů, vypracujeme bulky a necháme odpočinout. Mezitím si připravíme plech, dáme na něj pečicí papír a rozmícháme vejce na potření. Z každé bulky poté vyválíme tři prameny, ze kterých upleteme copánky. Dáme je na plech a necháme kynout dalších 20 minut, než se rozpálí trouba. Poté je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a hrubou solí. Pečeme asi 20 minut dozlatova.