Suroviny
- krůtí stehna 4 ks
- česnek 4 ks
- krůtí vývar 1 l
- rozmarýn 2 ks
- petrželová nať
Postup přípravy
- Stehna opepříme, osolíme a orestujeme v pánvi na oleji. Maso vyndáme, na výpeku orestujeme nejprve kořenovou zeleninu, nakrájenou na kostky, poté přidáme nakrájenou cibuli a česnek, vše nahrubo. Restujeme asi 10 minut. Dobře orestovaná zelenina má vliv na chuť omáčky. Zalijeme vínem. Přidáme připravené koření – pepř, nové koření, bobkový list, rozmarýn s tymiánem. Na připravený pekáč vložíme orestovaná stehna, přidáme připravenou zeleninovou směs, přelejeme krůtím vývarem jen do poloviny masa. Přikryjeme poklicí.
- Zhruba po hodině a půl je maso hotové. Maso znovu vyndáme, protože budeme dokončovat omáčku. Omáčku zahustíme francouzským máslem, prošleháme metličkou, provaříme zase asi 15 minut. Omáčku nakonec propasírujeme tak, aby se do omáčky dostalo co nejvíce zeleniny, dodá omáčce chuť.
- Nakonec přidáme jemně strouhanou citronovou a pomerančovou kůru, dodá omáčce příjemnou příchuť. Podáváme se zapečenou bramborovou kaší. Stehna vcelku necháme v nahřáté míse, omáčku dáme do omáčníku.