Head
Domácí vanilková zmrzlina
- žloutek 6-8
Postup přípravy
- Do mísy vyklepneme dvě vejce, přidáme špetku soli a trošku mléka a metlou šleháme do pěny, potom přidáme hladkou mouku a o něco více polohrubé. Stále mícháme a přidáváme i mléko. Postup stále opakujeme, dokud nemáme potřebné množství těsta. U poslední dávky mouky přidáme i prášek do pečiva. Hmota by mela být hladká a lehce řidší, aby byly palačinky krásně tenké. Potom rozpálíme pánev s troškou oleje a naběračkou nalijeme těsto tak, aby byla tenká vrstva po celé pánvi. Díky kypřicímu prášku by měly být nadýchanější. Pečeme z obou stran do lehce zlatova. Olej přidáváme dle potřeby.
- Horké ovoce: Do hrnce vložíme ovoce, pomalu zahříváme. Postupně přidáme cukr a vanilkový cukr dle chuti, nakonec zakápneme rumem, nebo aromatem.
- Zmrzlina: Ve vodní lázni mícháme žloutky do zhoustnutí. Pak přidáme smetanu a vanilkové lusky. Maximálně v teplotě 75 °C. Následně směs dáme vychladnout, a až bude úplně studená, dáme ji do lednice. Na druhý den ve zmrzlinovači vytvoříme ze směsi zmrzlinu.