Náplň
- vanilkový extrakt 1 lžička
Postup přípravy
- Máslem vymažte dno a stěny odepínací koláčové formy o průměru 28 cm. Troubu předehřejte na 180 °C. Rozdrcené sušenky promíchejte s cukrem a rozpuštěným máslem a vzniklou hutnou hmotu přesuňte do formy, kde ji vymačkejte po dně, přitlačujte a vytlačujte ji dnem skleničky do rovnoměrné vrstvy. Vložte do trouby a pečte 15 minut.
- Nejlépe v robotu promíchejte všechny přísady na náplň do hladkého krému. Vlijte ho do formy na základ a pečte 10 minut. Pak, aniž byste otevřeli dvířka, snižte teplotu trouby na 100 °C a cheesecake pečte ještě 50 minut. Náplň by se uprostřed měla ještě trochu zachvívat. Troubu vypněte a cheesecake v ní ponechte ještě 2 hodiny, pak ho vyndejte z trouby a nechte vychladnout, načež dejte nejméně na 4 hodiny do ledničky. Teprve potom cheesecake podávejte.
PRIMA TIP V řadě případů je newyorský cheesecake podáván s jahodami nebo jahodovým želé, jeho poznávacím znakem je ale celková „bělost“ a jemnost stejně jako luxusní chuť jinak jednoduchých ingrediencí. Chuť a konzistence náplně je odvislá od kvality tvarohu a smetany, které musejí být opravdu tučné, jinak není možné dosáhnout hladkosti, pevnosti a jemné chuti náplně. Philadelphia je u nás běžně dostupná, ale poměrně drahá – pokud najdete nebo si připravíte domácí tvaroh či žervé v požadované tučnosti, klidně je použijte. Lépe než běžnou zakysanou smetanu je použít crѐme fraȋche, případně smetanu z ruských obchodů, která je tučnější. Znovu a jinými slovy, nejde ani tak o originálnost značky přísad, ale o jejich kvalitu.
[[nid:5697312]]